Nyheter & Stories

 • Vad är Lean?

  Lean är en ledarskapsfilosofi och uppsättning principer som härstammar från tillverkning och har sedan tillämpats över olika branscher. Huvudmålet med Lean är att maximera värdet för kunder samtidigt som man minimerar slöseri. Det fokuserar på kontinuerlig förbättring, effektivitet och eliminering av icke-värdeskapande aktiviteter.

  Här är de viktigaste aspekterna av Lean-ledning, metoder och principer:

  1. Värde: Inom Lean-tänkande definieras värde av kunden. Varje aktivitet eller process som inte direkt bidrar till att möta kundens behov betraktas som slöseri och bör minimeras eller elimineras.
  2. Värdeflöde: Ett värdeflöde är hela uppsättningen aktiviteter som krävs för att leverera en produkt eller tjänst till kunden. Lean uppmuntrar organisationer att analysera och effektivisera sina värdeflöden för att ta bort onödiga steg och fördröjningar.
  3. Flöde: Lean betonar vikten av en jämn och effektiv arbetsflöde. Målet är att eliminera flaskhalsar och avbrott, vilket möjliggör en sömlös övergång av produkter eller tjänster från ett steg till nästa.
  4. Pull: Istället för att trycka produkter eller tjänster genom produktionsprocessen förespråkar Lean ett pull-system där arbete initieras som svar på kundens efterfrågan. Detta hjälper till att förhindra överproduktion och överflödigt lager.
  5. Kontinuerlig förbättring (Kaizen): Kaizen är ett japanskt begrepp som betyder kontinuerlig förbättring. Lean-organisationer främjar en kultur av ständig förbättring på alla nivåer och uppmanar anställda att identifiera och implementera små, inkrementella förändringar i processerna.
  6. Respekt för människor: Lean lägger stor vikt vid att respektera och engagera anställda. Arbetstagare betraktas som värdefulla bidragsgivare till förbättringsprocessen, och deras insats är avgörande för att identifiera och lösa problem.
  7. Just-in-Time (JIT): JIT är ett begrepp inom Lean som syftar till att producera varor vid exakt den tidpunkt de behövs i produktionsprocessen. Detta hjälper till att minska lagerkostnader och minimera slöseri associerat med överskottslagring.
  8. Visuell hantering: Lean använder ofta visuella verktyg och tekniker för att göra information lättillgänglig och förståelig. Visuell hantering hjälper team att övervaka framsteg, identifiera problem och kommunicera effektivt.
  9. Standardisering: Samtidigt som man uppmuntrar kontinuerlig förbättring främjar Lean också etablering och dokumentation av standardiserade processer. Standardisering hjälper till att bibehålla konsistens och utgör en grundlinje för förbättringsansträngningarna.

  Lean-principer har framgångsrikt tillämpats inom olika branscher bortom tillverkning, inklusive hälso- och sjukvård, tjänster och programutveckling, bland andra. Fokus på kundvärde, minskning av slöseri och kontinuerlig förbättring gör Lean till en mångsidig och brett accepterad metod för organisatorisk ledning.